Koko perheen retki lähimetsässä

Retkelle ei tarvise lähteä kauas tai keksiä mahtavia ohjelmanumeroita. Tärkeintä lasten kanssa on ilo ja yhdessä tekeminen. Lapsista on aina hauskaa, kun aikuisetkin leikkivät tai tutkivat luonnon pieniä ihmeitä. Napatkaa tästä parhaat vinkit omille retkillenne ja jalostakaa niistä teille sopivat. 

Tasapainotaiturit

Tasapainoillaan erilaisilla alustoilla, esim. kiven tai kannon päällä tai puunrungolla. Tehdään erilaisia tasapainotehtäviä. Voidaan joko tehdä pareittain (aikuinen keksii tasapainoiluliikkeen ja lapsi tekee saman perässä ja toisinpäin) tai ohjaajan ohjeiden mukaan esim. seuraavat:

Kurki – Seistään yhdellä jalalla toinen polvi nostettuna ylös eteen ja kädet levitettyinä sivuille.

Yksi jalka ja käsi -  Tasapainoillaan oikea jalka ja oikea käsi maassa. Sama vasemmalla puolella.

Vaaka – Seisotaan yhdellä jalalla, nojataan ylävartaloa eteenpäin ja levitetään kädet suoriksi sivuille

Tähti – Seisotaan yhdellä jalalla x-asennossa, kallistetaan ”tähteä” hitaasti tukijalan puolelle ja jäädään tähän vähäksi aikaa.

Liikkumiskiikarit (Lähde: Ilo kasvaa liikkuen)

Laittakaa vuorotellen ”liikkumiskiikarit” silmille (eli tehdään molempien käsien etusormesta ja peukalosta renkaat, jotka asetellaan silmien ympärille) ja etsikää joku liikkumispaikka lähiympäristöstä. Menkää kokeilemaan yhdessä, miten siellä voisi liikkua. Tämän voi tehdä joko pareittain (aikuinen-lapsi -parit) tai pienissä ryhmissä.

Luupittelu

Luuppi on pieni suurennuslasi, jonka alle saa tutkittavat asiat saa näppärästi. Tutkitaan luonnosta löytyviä pieniä asioita luupin läpi; kiven pintaa, kävyn suomua, puun kuorta, lehteä, kukkaa, sammalta… Varoitus: aikuiset saattavat innostua luupittelusta niin paljon, että lapset joutuvat odottamaan vuoroaan. 

Luontokuvaaja (Aikuinen – lapsi -parit)

Aluksi aikuinen on luontokuvaaja ja lapsi ”kamera”. Lapsi sulkee silmänsä ja aikuinen lähtee hiljalleen kuljettamaan lasta olkapäistä ohjaten (aikuinen on lapsen takana) samalla etsien sopivia kuvauskohteita. Kun sopiva asia löytyy, pysähdytään. Aikuinen ”zoomaa” eli kääntää pään sopivaan asentoon, ja tämän jälkeen ”ottaa kuvan” eli nykäisee lasta korvasta/koputtaa olkapäälle tms. jolloin lapsi avaa silmänsä hetkeksi ja sulkee ne jälleen. Kuvia voi ottaa useampia ja ne voivat olla luonnon pieniä kohteita tai maisemakuvia, kuvaajan mieltymyksen mukaan. Isomman lapsen kanssa voidaan osat vaihtaa toisinkin päin.

Liiku äänettömästi

Kuljetaan maastossa eri tyyleillä mahdollisimman hiljaa. Pyritään liikkumaan äänettömästi kuten eläimet luonnossa. Voidaan kokeilla, että ensin jokainen tekee itse omaan tahtiinsa. Sitten ensin aikuiset tekevät (kaikki yhtä aikaa) ja lapset kuuntelevat, sitten vaihdetaan osia. Kummat olivat hiljaisempia?

  1. Hiipiminen
  2. Juoksu äänettömästi
  3. Hypyt äänettömästi
  4. Sokkona äänettömästi

Lintubongarit

Ei tarvitse olla erityinen lintuasiantuntija lähteäkseen linturetkelle. Lintujen tarkkailu tuottaa aina iloa ja voi yrittää opetella vaikka yhden uuden lintulajin joka vuosi. 

  1. Seistään hiljaa paikallaan 30 sekuntia, kuinka monta erilaista linnun ääntä kuulet?
  2. Yritetään matkia jonkin linnun ääntä ja pohditaan yhdessä, mitähän ne yrittävät toisilleen sanoa
  3. Yrittäkää päästä seuraamaan jonkun linnun touhuja pidempään. Pohtikaa yhdessä, mitä se tekee ja miksi. Esimerkiksi jos peippokoiraan keväistä laulua kuunnellessa ja sitä katsellessa, huomataan pian, että siihen liittyy myös melkoista pörhistelyä ja mahtailua. Yrittäkää silloin löytää myös peipponaaras, johon se yrittää tehdä vaikutuksen.

Lintujen tarkkailussa lasten kanssa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Lasten näkökulmasta varis, jota pääsee tarkkailemaan lähietäisyydeltä, on mielenkiintoisempi kuin jokin kaukana oleva superharvinaisuus, joka erottuu ainoastaan kiikareilla tai kaukoputkella.
  • Pienten lasten on vaikea katsoa kiikareilla tai kaukoputkella. Kaukoputke on kuitenkin helpompi, jos se on tarkennettu valmiiksi tarkkailtavaan kohteeseen. Isommille lapsille puolestaan välineet saattavat tuoda lisäkiinnostusta lintujen tarkkailuun.